Terwijl RSV stijgt in Minnesota, deelt journalist Jana Shortal het verhaal van haar zoon


0

[

MELISSA TOWNSEND: Jana Shortal is journaliste en presentatrice van de show Breaking the News op KARE 11. Maar ze moest zich deze week ziek melden omdat haar zoon Zeke met RSV werd geconfronteerd. Dat staat voor respiratoir syncytieel virus. Het aantal kinderen in Minnesota met RSV verdrievoudigde in de maand oktober.

Meestal veroorzaakt het milde, verkoudheidsachtige symptomen, maar de CDC zegt dat twee van de 100 gevallen ernstig kunnen worden. Het is zwaar voor deze zeer jonge kinderen. Het legt een druk op gezinnen en op het gezondheidszorgsysteem. Jana Shortal voegt zich nu bij mij om over haar ervaring te praten. Welkom in Minnesota Nu.

JANA SHORTAL: Heel erg bedankt. Het is geweldig om hier te zijn.

MELISSA TOWNSEND: Ja. Het is goed dat je hier bent. Bedankt. Dus ik zei dat RSV staat voor respiratoir syncytieel virus. Maar in je Twitter-bericht van gisteren zei je dat de RS staat voor “echt klote”.

JANA SHORTAL: Ik ben niet de woordmaker van een familie. Mijn vrouw is. Maar dat voelde ik gisteren in de wachtkamer bij Children’s. We waren aan het einde van drie dagen van echt debatteren, moeten we ons gezondheidszorgsysteem belasten? En gisterochtend raakte ik deze muur, deels was het gewoon verdriet voor mijn kind.

En ik heb geen andere kinderen, dus gewoon nervositeit van: “Vink ik hier geen vakje aan? Ben ik er niet zeker van dat hij in orde is?” En dan opnieuw proberen om onze gezondheidswerkers te beschermen, want ik weet dat ze overspoeld worden door zoveel gezinnen die nu hulp nodig hebben.

Toen ik in die wachtkamer zat en hij piepte en probeerde in slaap te vallen op mijn borst en al die kinderen daar zaten te hoesten… RS, echt klote.

MELISSA TOWNSEND: Ik wed dat elke ouder die er nu is, van, uh huh is. Wat waren de symptomen die u bij uw zoon zag waardoor u zich zorgen maakte?

JANA SHORTAL: Ik denk dat de manier waarop je het beschreef echt accuraat is. Mijn kind gaat naar de crèche zodat zijn ouders kunnen werken, dus we dachten dat het de snuffelkoude van de crèche was. En dat was bijna een week geleden. En toen vrijdagavond, merkten we dit soort natte hoest op, en ik zou zeggen dat dat het ding is dat het heeft veranderd.

En dan zaterdag, zondag, toen hij niet erg veel begon te eten, of helemaal niet, hij zou flesvoeding eten, maar geen voedsel, en hij is een zeer gezonde eter. Zijn ogen werden rood en waterig, en toen dat natte hoesten. Hij kon niet slapen. Dus op dat moment weet je dat het de drempel is overgegaan naar de kou, naar iets anders.

En nogmaals, vanwege het werk dat ik doe, had ik zoiets van, dit voegt absoluut toe aan RSV. Maar het punt met RSV is dat je naar de dokter kunt gaan, je kunt naar het ziekenhuis. En tenzij uw kind een van die twee is die moet worden opgenomen, kan er niets worden gedaan. Ze hoeven er alleen maar doorheen te gaan, wat dan ingaat op de vraag: “Hoe zorgen we voor onszelf als gezin? Hoe zorgen we als ouders van middelbare leeftijd voor het eerst voor het ouderschap – hoe komen we erachter hoe we gezond kunnen blijven? ?”

Zoals je kunt zien, is mijn stem een ​​beetje weg. Het is moeilijk omdat je dat secundaire effect hebt dat je ziek wordt. Ik denk dat het gewoon rondgaat. Ik heb gehoord van gezinnen die hier al weken en weken mee te maken hebben, vooral als ze meer dan één kind hebben.

MELISSA TOWNSEND: Ja. Hoe oud is Zeke, als je het niet erg vindt dat ik het vraag?

JANA SHORTAL: 10 en 1/2 maand, dus precies in de leeftijdscategorie van RSV.

MELISSA TOWNSEND: Klein. Hij is klein. Had je gehoord dat het rondging? Je zei dat je het waarschijnlijk door je werk hoorde.

JANA SHORTAL: Oh, ja. We hebben zoveel RSV-verhalen gedaan. En eerlijk gezegd, we zijn de afgelopen jaren allemaal gewoon geconditioneerd om bang te zijn en te reageren en te begrijpen wanneer COVID een bedreiging is, en dan springt RSV hier dit najaar heel vroeg in het middelpunt. En het voelde gewoon als een golf die beukte.

Het ging zo snel hier in Minnesota. Ik bedoel, zoals ik al zei, mijn zoon zit in de kinderopvang, en het is zo besmettelijk. En het is een beetje alsof er een ziekte van achter je kwam die je pas in de winter verwachtte, omdat je nog steeds zo bewust bezig was met COVID.

MELISSA TOWNSEND: Vertel me over de eerste hulp. Je wachtte. Wat zeiden de dokters tegen je toen je binnenkwam? Hoe controleren ze hem?

JANA SHORTAL: Ja. Dus ik ging niet naar de eerste hulp. Children’s Minneapolis heeft een van de weinige, voor zover ik weet, inloopkliniek waar je zeker dezelfde dag nog een afspraak kunt krijgen. En het was zo vroeg in de ochtend dat ik geen kinderarts kon bellen. En we zijn dat allemaal nog aan het uitzoeken als ouders voor de eerste keer.

Dus een dierbare, dierbare vriend van mij, Dr. Angela [INAUDIBLE] zei, ga naar deze plek bij Children’s. En dat deed ik, en ik was waarschijnlijk de eerste of tweede persoon daar. En net in de tijd dat ik aan het wachten was – omdat ze eerst afspraken maken – ik gok dat er minstens 200 mensen langskwamen.

Zoals ouders, kinderen, ofwel met afspraken, of proberen door te komen – minstens twee keer was de wachtkamer helemaal vol terwijl hij en ik nog aan het wachten waren. Het duurde ongeveer een uur en 45 minuten om gezien te worden. De zorg was geweldig. Ik bedoel, denk erover na.

Ik weet niet hoeveel dokters of verpleegsters daar waren, maar dat er veel mensen in hun wachtkamer zitten. Ze kunnen het gewoon niet bijhouden. Maar de zorg was geweldig, en ze waren zo, zo aardig. Ze hebben hem meteen getest op RSV, COVID en griep. En binnen een uur hadden ze een positieve test voor RSV.

MELISSA TOWNSEND: Oh, wauw. Dus wat is nu de behandeling? Wat doe jij?

JANA SHORTAL: Ik bedoel, hoop. Ga op Twitter en vraag mensen om advies. Eigenlijk zoals elke truc – je staat op dit moment echt voor alles open omdat hij zo klein is. Hij kan Benadryl of NyQuil niet nemen. Ik bedoel, dat kun je een baby gewoon niet aandoen.

Dus we hebben alles gedaan, van naar de wc gaan, de deur dichtdoen, het water heel warm aanzetten en proberen zijn hoest op de borst te verzachten. Plak ze over een luchtbevochtiger en probeer het snot eruit te laten druppelen. Rock hem. Hou van hem. Neem hem mee op hele lange wandelingen om frisse lucht te krijgen, en je probeert er gewoon doorheen te komen.

Zoals je al zei, kon ik gisteren niet naar KARE 11 gaan, alleen maar omdat mijn vrouw, naar mijn mening, tegen een muur aanliep. Omdat ze ‘s nachts meer bij hem is dan ik, omdat we proberen een paar uur voor me vrij te houden, zodat ik gezond genoeg kan zijn om aangifte te doen. Maar dat was gewoon… alle weddenschappen waren uitgeschakeld voor de laatste vijf dagen.

MELISSA TOWNSEND: Wat zeiden de artsen over hoe lang dit zou kunnen duren?

JANA SHORTAL: Ik bedoel, ik wil het niet eens hardop zeggen.

MELISSA TOWNSEND: Echt waar?

JANA SHORTAL: Ja. Ik bedoel, ze zeiden dat sommige kinderen… ik bedoel, als je een wonderbaby bent, vijf dagen, maar hij is nu op dag zes. En hij is beter dan twee dagen geleden. Het weekend was het ergste, en gisteren was het behoorlijk slecht. Maar het kan oplopen tot twee weken in termen van besmettelijk zijn en/of dat na effect zien.

MELISSA TOWNSEND: Dus wat gaan u en uw vrouw doen aan het werk?

JANA SHORTAL: Gelukkig heeft ze nu een sabbatical van haar werk als professor. En ik hou er echt niet van om werk te missen, omdat ik denk dat ik nooit heb kunnen ontsnappen aan het deel van de cultuur dat een ouder vertelt dat ze alles kunnen. En ik ben zelfs bang dat ik een dag mis dat ik vervangen zal worden.

De moederbelasting die we allemaal hebben moeten doorstaan, dat als we er niet zijn, iemand anders onze positie kan innemen die geen kind heeft waar ze voor moeten zorgen. Dat is misschien onrealistisch, maar het is een heel grote angst die ik heb. En historisch gezien is het waar geweest.

MELISSA TOWNSEND: Ja. Dat verzin je niet.

JANA SHORTAL: Nee, het is niet verzonnen.

MELISSA TOWNSEND: Dus heb je advies voor andere ouders die dit nu ook doormaken? Er zijn genoeg ouders in deze schoenen.

JANA SHORTAL: Een van de dingen – omdat ze geen medicijnen kunnen voorschrijven of voorspellen hoe het zal gaan, maar een van de laatste dingen die het medische team van Children’s tegen me zei voordat Zeke en ik de onderzoekskamer verlieten, was om een hoeveel genade je in jezelf hebt voor hoe moeilijk dit kan zijn, en bereid je emotioneel voor dat dit langer duurt dan je denkt dat het zou moeten zijn.

Dat betekent niet dat het zal gebeuren, maar dat advies dat ik nooit van een dokter heb gekregen, is dat ik me emotioneel ergens op moet voorbereiden. Ik bedoel, ik denk dat in onze ervaring, ik de eerste ben om te zeggen dat dit veel moeilijker is voor mijn vrouw dan voor mij, omdat ze thuis belangrijker is voor hem dan ik op dit punt in zijn leven. En dus moet hij gewoon vastgehouden worden.

Maar ik denk dat je gewoon op je kind moet letten. Alleen omdat mijn kind niet werd opgenomen, betekent niet dat het jouwe dat niet hoeft te zijn. Spoedeisende zorg en inloopklinieken – zij het druk – zijn er met een reden.

Ik ben dankbaar dat ik ben gegaan, ook al had ik dat misschien niet hoeven doen. Ik had dat gewoon nodig voor mezelf als een eerste keer ouder. Praktisch advies — voor mezelf ging ik naar de inloopkliniek bij Children’s.

Ga als eerste in de ochtend zodra ze opengaan. Wacht niet te lang, want dat gebeurt ook vaak bij spoedeisende hulp. Als je de kans hebt, ga dan ‘s ochtends eerst omdat ze soms laat in de ochtend sluiten omdat ze zoveel mensen hebben. Ze hebben om 9.30 uur genoeg mensen in hun wachtkamer om klaar te zijn voor die dag.

Maak je geen zorgen over… zoals mij is verteld voor mijn kind, zorg er gewoon voor dat ze drinken. Als ze niet eten, is dat oké. Soms houden we ook niet van eten als we ziek zijn. Het zal beter worden. Het duurt alleen even.

MELISSA TOWNSEND: Nou, we wensen jou, Zeke en je vrouw het allerbeste, een goede gezondheid en een spoedig herstel.

JANA SHORTAL: Bedankt.

MELISSA TOWNSEND: En bedankt voor je komst vandaag. Waardeer het.

JANA SHORTAL: Dank je. Zeke is een grote MPR-fan. Hij wordt ‘s ochtends wakker met Cathy. Hij heeft Minnesota Nu om 12.00 uur. Ik bedoel, hij heeft gebeld.

MELISSA TOWNSEND: Ze komt volgende week terug. Laat hem weten. Ze komt terug.

JANA SHORTAL: Oké, klinkt goed.

MELISSA TOWNSEND: Jana Shortal is een journalist bij KARE 11.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published.