Vrouw ging door de medische menopauze op 25-jarige leeftijd; Echte menopauze nu gemakkelijker


0

[

  • Ik ben halverwege de 20 geopereerd om endometriumweefsel te verwijderen dat buiten mijn baarmoeder groeide.
  • Mijn arts bracht me in de medische menopauze om mijn lichaam te helpen genezen van een operatie.
  • Het was maar voor zes maanden, maar het was brutaal, fysiek en emotioneel.

“Gaat het?” vroeg mijn collega, haar blauwe ogen vol verwarring en bezorgdheid. “Je bent knalrood.”

We waren halverwege het faciliteren van de “mama en ik”-steungroep van die week, en ik kreeg een opvlieger, ik was me er volledig van bewust dat ik zweette en meer dan alleen een beetje rood was. Ik klauwde in de hals van mijn dikke, pluizige trui en wenste dat ik de vooruitziende blik had gehad om in lagen te kleden en te voorkomen dat de menopauze me zou verslaan in het bijzijn van acht jonge moeders en hun baby’s.

Maar ik was ook jong, eigenlijk pas 25, en jammerlijk niet voorbereid op wat ik van mijn lichaam kon verwachten toen ik maandelijkse injecties kreeg om me in de medische menopauze te brengen om de terugkeer van mijn endometriose op afstand te houden.

Ik ben geopereerd vóór mijn medische menopauze

Na het chirurgisch verwijderen van endometriumweefsel van de buitenkant van mijn baarmoeder, rechter eierstok en blaas, raadde mijn gynaecoloog aan om Lupron te gebruiken, maandelijkse injecties die mijn lichaam in de medische menopauze zouden dwingen door de afgifte van oestrogeen te onderdrukken. Ik kon mijn lichaam een ​​kans geven om te herstellen, terwijl ik de groei van endometriumweefsel en laesies afremde.

‘Laten we het doen,’ zei ik, blij met wat opluchting.

De opvliegers waren niet de ergste van mijn symptomen. Mijn menopauze van zes maanden viel samen met een koude winter in New England terwijl ik een huisbezoekende maatschappelijk werker was. Ik vond verlichting door de juiste hoeveelheid lijnzaad in mijn ijskoffie te gieten om mijn constipatie te beheersen – een oudere vriend waarschuwde me voor de laxerende effecten als ik te veel gebruikte – en het raam dicht te houden terwijl ik naar de huizen van klanten reed.

Maar hoewel ik me ervan bewust was dat ik ook last zou kunnen hebben van nachtelijk zweten, realiseerde ik me niet dat dat betekende dat ik kletsnat wakker moest worden, met een pyjama aan mijn lichaam vastgeplakt, met mijn stijlgestreken, steil haar dat weer gekruld was.

Ik had geen idee hoe levendig mijn dromen zouden worden, zo helder en gewelddadig dat ik uitgeput wakker zou worden en me afvroeg of ik in een psychiatrisch ziekenhuis moest worden opgenomen.

Ik kwam aan, werd depressief en ervoer hersenmist. Ik merkte vaak dat ik midden in het spreken helemaal de weg kwijt was, alsof mijn gedachten een ketting waren en een schakel ontbrak.

“Waar ben je nu?” vroeg een van mijn vrienden. “Je ziet eruit alsof je je hersenen afzoekt naar wat je net zei, maar niet eens weet waar je op moet letten.”

Ik was bang dat ik door een echte menopauze zou gaan

Nadat ik de Lupron-injecties had voltooid, keerde mijn lichaam terug naar de typische staat van halverwege de jaren twintig. Ik hield op met intense dromen, de hersenmist trok op en ik was niet langer depressief. Maar ik vroeg me af of mijn ervaring met medische menopauze een verontrustende voorproef was van hoe het leven zou zijn als ik het echte werk zou ervaren.

Ik daal momenteel langzaam af naar de perimenopauze, heb last van humeurigheid, af en toe opvliegers en nachtelijk zweten, en zware maar snelle menstruaties die twee keer per maand komen. Af en toe is er een korte onderbreking in de keten als ik spreek.

Maar op mijn veertigste ben ik niet langer jong, onvoorbereid of alleen in wat er met mijn lichaam gebeurt. Veel van mijn vriendinnen en ik hebben troost gevonden in onze relaties met elkaar, onze lichamen van middelbare leeftijd creëerden een gevoel van gemeenschap om wijsheid, geruststellingen of tampons te delen voor die onverwachte periodes. Onze hormonen en de invloed die ze op ons hebben, zijn een retrograde kwik geworden, iets dat we liefdevol de schuld geven als we vergeetachtig of humeurig zijn of de airconditioner op subarctische temperaturen zetten.

“Het is niet jij‘, zeggen we graag. ‘Het zijn die hormonen.’

Ondanks mijn eerdere ervaringen ben ik niet meer bang voor de menopauze. Ik ben in goed gezelschap nu ik deze volgende fase van mijn leven betreed, de kracht van vrouwelijke vriendschap die me grondt en me helpt moedig te zijn als ik me afvraag wat er daarna komt.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published.